Östnylands allmogebåtsförening

 

Drumsön 24 oktober 2009


Hej!

Nu är det två månader kvar till julafton, men bara en månad till alla julaftnarnas moder: föreningens lilla julfest!

Resan till Aibolandet (det svenska Estland) i september blev lyckad med bra lokala guider. Aiboland museet i Haapsalu var intressant liksom den rätt nybyggda jaalan som låg i hamnen. Turen till Spithamn, där galeasen Hoppet ursprungligen byggdes, gav också konkreta insikter i vad de tyska och ryska ockupationerna innebar för lokalbefolkningen under krigen. Sjöfartsmuseet i Tallin har genomgått en ansiktslyftning sen sist, men där finns ganska litet material om allmogebåtar och den svenska kustkulturen - tillsvidare.

Den båt som bl.a. använts till pålningsarbeten i Borgå å har nu flyttats in under tak i Kolabacka. Den klarade den korta transporten överförväntan, insidan var rentav i ganska gott skick. En tidigare gaffelriggad ”ungdomsbåt” byggd 1924 i Åbo, kommer kanske att införlivas med båtsamlingen, uppenbarligen var denna båttyp populär som tävlingsbåt också i Borgåtrakten.

Båtbyggartalkona fortsätter onsdagar efter klockan 14 i Kolabacka. Seglen till båten som byggs skall sys under vintern, men under vilka omständigheter är ännu oklart.

Hemsidan uppdateras, och kan hittas på www.allmogebat.fi eller googla direkt

Östnylands allmogebåtsförening.

Årsmötet hålls tisdagen den 9 februari 2010 kl. 18.00 på Grand i Borgå. Bertil Eriksson håller föredrag om allmogebåtsseglation i Helsinge trakten (intresserade kan beställa hans bok ”Bondesegling i Helsinge på 1500-talet” via e-post: bengt.bear@kolumbus.fi, för 29 €).

Julfesten infaller fredagen den 27.11 2009 kl.19.00 och går av stapeln i Köpbacka småskola i Lovisa, Varvsvägen 1, Köpbacka. Det blir inte traditionell julmat utan någonting med lax+sill och sedan grisfile. Till detta ännu kaffe med god tårta till det facila priset 25 euro per person. Eventuell egen dricka kan tas med. Anmälningar till Carl-Henrik Stråhlmann (050 326 0331) eller undertecknad (050 331 8444). Anmälningar senast 22.11.09. Julgubben kommer att finnas på plats – ty det har han lovat. Men för att glädja julgubben är det fint om man tar med sej en liten julklapp för någon liten euro.

Kan du anmäla om du tar bil till Köpbacka och kan ta någon hugad passagerare med dej, eftersom vi inte kommer att ordna gemensam transport .

Den som glömt sin medlemsavgift får en påminnelse. Tack!

En bra fortsättning på hösten önskar

Arvid , sekr.