Östnylands allmogebåtsförening

Drumsön 23.1.2010


Hej i kylan!

Klimatförändringen finns det mycket åsikter om, men ett är säkert som soluppgången: föreningens årsmöte i februari!
Detta år infaller årsmötet tisdagen den 9.2.2010 kl. 18.00 på Grand i Borgå,Svenska Klubben med ingång från parken. Stadgeenliga ärenden behandlas. Medlemsavgiften förslås bli 15 euro. Kaffe och bulle serveras.

Före årsmötesförhandlingarna talar Bengt Eriksson om ”Bondesegling i Östnyland”. Han har nyligen skrivit en bok om ”Bondesegling i Helsinge på 1500-talet” (publicerad 2009). Efter mötet berättar Ivar Nordlund om det Wileniuska varvet.
Alla som är ens litet intresserade att vara med i styrelsen är hjärtligt välkomna och mycket behövliga! Speciellt ordföranden och sekreteraren hoppas starkt på nya krafter!!

Båtbygget i Kolabacka forsätter som tidigare på onsdagar. Seglen sys antagligen under våren. Alla intresserade med! Föreningen har satsat på litet nya verktyg, så att jobbet är ännu roligare än förr. Taket i Kolabacka läcker litet, och måste åtgärdas under året. Det finns ingen klar information om vad Rudus kommer att göra i området i framtiden, det har ju varit tal om att återuppta grus- och sand produktionen igen.

Ordföranden Calle bjuder på traditionell sommarträff på Majholmen någon lördag före midsommaren. Några resor eller exkursioner är inte konkret planerade inför våren, men det finns en del ställen i omnejden som kunde vara värda ett besök. Mera information under våren i så fall.
Sommarens program blir i övrigt mer eller mindre traditionellt, föreningen beslöt att också detta år delta i båtjippot i Gumbostrand. Mer om detta under våren - som skall komma!

Vi ses på årsmötet – välkommen!
Arvid
sekreterare
Mobil: 050 331 8444


ÖSTNYLANDS ALLMOGEBÅTSFÖRENING

Drumsön 25.4.2010


Ohoj!

Äntligen får man plocka fram sjökort, passare, kikare och kompass – eller så sin GPS. Även almanackan kan vara bra att ta fram för här kommer det preliminära programmet för våren och sommaren.

1. Städtalko på Kolabacka onsdag 5.5.2010 från klockan 14.00 framåt. Det är meningen att också kolla taket som läckt och eventuellt reparera det och se över båthallens och verkstadens innerväggar. Inkörsvägen borde grusas.

2. Sommarens program:
- Medlemsträff hos Stråhlmanns på Majholmen lördagen den 19.6 (– söndagen 20.6 2010). Det är frågan omett knytkalas men det bjuds även på litet korv och dricka. Fint väder och trevliga människor utlovas. Eget tält med om du blir över natten. De som inte kommer med båt tar kontakt med Calle med tanke på transport över sundet (från Djupsunds brygga). Båtar kan sjösättas på fastlandssidan (Kalkstrand).
- Pellingedagen med seglingar ordnas lördagen den 3.7.2010. Skepparmöte på Sandholmsudden kl. 10.00 och start kl. 11.00. Troligen ordnas även en roddtävling med ekor.
På kvällen lördag 3.7.2010 troligtvis korvgrillning vid Rönnäs brygga, se närmare i ”I sikte” spalten i Borgåbladet och Östra Nyland.
- Rönnässeglingarna ordnas söndagen den 4.7.2010. Anmälning kl. 9.30 och start kl. 10.30. Skärgårdsmuseets fest på dagen. Föreningen deltar i annonskostnaderna.

Small Ships Race i Lovisa infaller lö. 17- sö. 18.7.2010.

Mattes Boatshow i Gumbostrand 25.07.2010

- Saltkoppseglingarna infaller på torsdagar: 5.8, 12.8, 19.8 och 26.8.2010.
- Öskarsseglingen och segelsäsongens avslutning lördagen den 4.9.20010 i Lovisa.

3. Vi planerar en höstresa till Stockholm första veckan i september med besök på Skeppsholmens båtbyggarskola, Wasamuseet eller Sjöfartshistoriska och kanske ett besök på Fjäderholmarna där de svenska allmogebåtsföreningarna har sin ”centralort”. Det finns också andra möjligheter till program, och förslag och önskemål tas med tacksamhet emot. Överresa med färja, troligtvis har vi egen buss med. Övernattning på den nyrenoverade fullriggaren Af Chapman som ligger vid Skeppsholmen, som ett ganska lyxigt vandrarhem(se via Google).

Väl mött under våren och sommaren! Ett nytt medlemsbrev med mera detaljerade uppgifter är på kommande litet senare…

Askmolnsfria förliga vindar önskar
Arvid
Sekr.
Mobil: 050 331 84 44

Calle Stråhlmann, mobil: 050 326 0331